hendun's FotoPage

By: hendun haziman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 17-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Kullu nafsin za ikatulmaut...

Alhamdulillah, segala urusan pengkebumian arwah mak chaq, ibu kpd kenalan kami di birm, abg syed dan k.zura, telah pun selesai. Kagum melihat ukhwah dan sifat kwn2 mcib terutama ust mat, k.shima,abg zes, k.dina, b.dzul dan ramai lagi, yg membantu urusan terakhir untuk arwah yg telah menghembuskan nafas yg terakhir di hospital birmingham city hospital. Ini juga adalah kali pertama aku membantu urusan mandi mayat. Dulu kat uia ada gak attend kursus mandi jenazah tp langsung x ingat sgt. Walaupun pada mulanya tujuan aku dtg kesitu untuk menziarahi jenazah, tp rasa serba salah meninggalkan k.shima dan k.dina sahaja bersama k.zura utk memandikan jenazah menyebabkan aku tunggu disitu.Terfikir tiba2, apalah perasaan ku kalau berada ditempat k.zura dan b.syed, klu semua org xberani memandikan mayat...fardhu kifayah blh jd fardhu 'ain tu. Perasaan takut dan berdebar aku mula hilang bila bersama2 dgn k.dina dan k.shima yg berwajah ikhlas membantu. Malah wajah jenazah juga tenang, dan ada nur kata 2 wanita Pakistan yg sama2 membantu. Urusan memandikan selesai selepas mghrib (winter ni blm pkl 4pm dah mgrib). Pada mlm nya jenazah ditempatkan di tgh ruang madrasah, dan ramai sahabat 2 yg menziarahi. Malamnya ust mat, b.zes dan husband menemani b.syed di madrasah kerana urusan pengkebumian dan solat jenazah akan dilaksanakan keesokan harinya. Begitulah adat kita diperantauan, bila kita muafakat dan bermasyarakat..segala bebanan dan kesulitan, insyaAllah dpt diatasi bersama2.

(Disini, utk bayaran urusan jenazah shj dah £300-£500, then beli tanah utk pengkebumian pula £2ribu lbh..)


Monday, 1-Dec-2008 13:23 Email | Share | | Bookmark
The magnificient Al andalus

istana alhambra
 
Betapa indahnya tinggalan tamadun islam di andalusia/ Spain yg dirampas dari umat Islam satu ketika dulu. Subhanallah..masih utuh dan teguh masjid Cordoba dan Istana Alhambra. Alhambra...penuh dgn seni ukuran halus islamic caligraphy yg antaranya bertulis 'la ghaliba illa Allah' yg berulang-ulang. Maksudnya lbh kurang gini..'tiada yg dpt mengalahkan/menandingi melain Allah'. Namun tamadun islam di Spain setelah 800kurun dibangunkan dan mencapai kegemilangan dgn ilmuan2 islam dan pendeta2 spt Ibn Hazm, Ibn Rusyd dan lain lagi..akhirnya kecundang diatas kelalaian umat islam sendiri...mereka disorotkan dgn alunan2 muzik, keduniaan oleh org kristian yg sudah buntu dgn cara yg keras, dan terbukti cara halus ini berkesan..lantas jatuhlah tamadun islam di andalusia...betapa sedihnya ketika kaki ini menjejaki masjid cordoba yg telah menjadi cathederal/gereja..w/pun tulisan dan kalimah Allah masih disana sini bangunan..dgn mihrabnya dipagarkan. Istana Alhambra pula kini menjadi sumber pendapatan kerajaan Spain dgn kemasukan beribu2 org pelancong diseluruh dunia utk melawati warisan tamadun islam itu...

Alhamdulillah...perjalanan rombongan 5 family dari birm ke Spain dari 24hb nov- 29hb Nov 2008 baru2 ni selamat semuanya. Sudah pasti ianya sebuah kenangan indah yg xdpt dilupakan. Dari Malaga, ke jabal thariq di gibraltar, ke cordoba dan Granada (sierra nevada & alhambra) dlm tempoh 5hari ini rasa xcukup..tp syukur atas peluang yg diberi olehNya ini.


Saturday, 28-Apr-2007 20:57 Email | Share | | Bookmark
Cannon hill park birmingham

With k.min's family
humairaa' & the boyz
spring time
View all 6 photos...
Smlm k.yasmin n famili smpai birm, sbb dah ptg xsmpat gi jln2 kat aston park. Lgpun duk sembang lama rmh ust mat, k.shima ajak jiran dkt2 minum ptg. So hari ni lps hubby dgn amir blk solat jmaat baru kami kuar, gi bullring city centre, rag market then lalu selly oak jap sblm gi jln2 kat cannon hill park. Mmg betulla k.zuliza kata byk betul tulip kat situ tak yah smpai gi amsterdam brgmbar dgn tulip


Friday, 20-Apr-2007 21:02 Email | Share | | Bookmark
Carmarthen Bay South Wales

Mulanya xplan pn nak gi sini, tp b.shuib offer replace dia sbb k.zu dah dkt sgt duenya, tkt terbersalin kat sana...so kami pun grabla this opportunity. Byr dlm 69 pound jer satu caravan. Asalnya share dgn nani dan rizalman sbb ada 3bilik, tp last minute dania kena chicken pox plak..so xperla..pkl 7pm baru bertplak smpai dlm 10lbh..smpai2 mkn terus..mmg dah siap masak byk2 frozenkan..senang sket.. sok pg nya, lps masak nasi lemak, masa bw humairaa gi swimming pool jmpa dgn 2famili melayu manchester, seronok sket ada gang. Lps humairaa mndi kami ikut depa jln2 dkt area luar park resort tu. Ptg mkn kat caravan k.inaz. Ahad pusing area situ jea..pantai dia xder la secantik pntai kita kat mesia...isnin pg2 dah bertolak balik..tp kira enjoyla first time tido luar birm..


Sunday, 8-Apr-2007 20:40 Email | Share | | Bookmark
Bath & Stonehenge

cuti easter gi jln bath dan stonehenge jer. Kuar pg2 gi satu keta ngan asniza dan shahir. Seronok jugak. Kat sini byk old building yg cntik2 la..mcm roman bath, abbey bath etc


[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net